Dana 15.03.2019. godine Udruženje osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ Kantona Sarajevo, počelo je sa realizacijom   projekta „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije, u hotelu MALAK REGENCY na Ilidži.

Napominjemo da je naše Udruženje, sa  gore navedenim projektom, dobitnik nagradnog fonda u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” koji finansira Fond otvorenog društva BiH. 

Edukacija/prezentacija je uključivala teoretski dio, odnosno upoznavanje sa pojmovima glutena, celijakije, simptomima bolesti, bezglutenskoj ishrani i bezglutenskim namirnicama, problematikom spremanja, posluživanja i skladištenja bezglutenske hrane, podjelu brošura  i praktični dio koji je prezentiran u kuhinji hotela.

Ozbiljnost i interes koji su uposlenici pokazali tokom prezentacije uliva nam nadu i povjerenje da će članovi našeg Udruženja, ali i brojni gosti grada Sarajeva, u tom hotelu moći priuštiti siguran bezglutenski obrok.