Recept za baklavu (tepsija 34x 26)

Tijesto:

·         500 gr bezglutenskog brašna (SCHAR)

·         200 ml vode

·         50 ml ulja

·         1 jaje

·         5 kapljica jabukovog sirćeta

Fil:

·         500 gr oraha (mljeveni i sjeckani)

·         Tirit (žumanjce, 100 gr putera, brašno)

Premaz:

·         1 maslac rastopljen

·         5 kašika ulja

Agda:

·         700 gr šećera

·         1 l vode

 

·         Kriške oguljenog limuna (pola ili cijeli) 

Proces rada:

ü  Napraviti tirit od 1 žumanceta, 100 gr putera i brašna da tijesto bude tvrdo i da se može izmrviti. Takve mrve ostaviti 30 minuta da se osuše pa pomiješati u fil sa orasima

ü  U mlaku vodu dodati jaje, ulje, sirće razmutiti i pomiješati sa brašnom da se dobije mekano tijesto.Tijesto izraditi rukama i podijeliti na 9 loptica, pokriti najlonom i ostaviti da odstoji 2 sata.

ü  Razvaljati svaku lopticu  stalno posipajući brašnom da se tijesto ne zalijepi za oklagiju i kad je istanjeno, uzeti papir dimenzija tepsije i rezati jufku, te je slagati u tepsiju.

ü  Svaku jufku pomastiti rastopljenim puterom, a zatim dodati fil (orasi i tirit) i tako 9 jufki, 8 posipa

ü  Izrezati na baklave

ü  Iskoristiti preostali rastopljeni puter i zaliti još ne mjestima rezanja baklave i ivicama uz tepsiju

ü  Baklavu peći prvo 10 minuta na 200 stepeni a zatim oko 50 minuta (ili duže) na 130-150 stepeni da se baklava suši

ü  Baklava je pečena kad se skupila i može se kretati po tepsiji

ü  U međuvremenu kad je baklava pečena na pola staviti agdu, prema gore navedenom uputstvu, sa pola ili jednim isječenim limunom (prema želji) da se kuha i kad se ugustila treba je skinuti sa vatre

ü  Ispečenu baklavu treba iznijeti iz pećnice da se prohladi, a zatim zaliti također malo ohlađenom agdom. Zalijevanje agdom uraditi iz dva puta.

Ostatke jufke ispeći na plati šporeta na blagoj vatri i koristiti za pravljenje pite od jaja, mlijeka i pavlake, ili od faširanog mesa i luka.Poredati pečene jufke, pomastiti, staviti fil i peći.