Recept za baklavu (tepsija 34x 26)
Tijesto:
· 500 gr bezglutenskog brašna (SCHAR)
· 200 ml vode
· 50 ml ulja
· 1 jaje
· 5 kapljica jabukovog sirćeta
Fil:
· 500 gr oraha (mljeveni i sjeckani)
· Tirit (žumanjce, 100 gr putera, brašno)
Premaz:
· 1 maslac rastopljen
· 5 kašika ulja
Agda:
· 700 gr šećera
· 1 l vode
· Kriške oguljenog limuna (pola ili cijeli)
Proces rada:
ü Napraviti tirit od 1 žumanceta, 100 gr putera i brašna da tijesto bude tvrdo i da se može izmrviti. Takve mrve ostaviti 30 minuta da se osuše pa pomiješati u fil sa orasima
ü U mlaku vodu dodati jaje, ulje, sirće razmutiti i pomiješati sa brašnom da se dobije mekano tijesto.Tijesto izraditi rukama i podijeliti na 9 loptica, pokriti najlonom i ostaviti da odstoji 2 sata.
ü Razvaljati svaku lopticu stalno posipajući brašnom da se tijesto ne zalijepi za oklagiju i kad je istanjeno, uzeti papir dimenzija tepsije i rezati jufku, te je slagati u tepsiju.
ü Svaku jufku pomastiti rastopljenim puterom, a zatim dodati fil (orasi i tirit) i tako 9 jufki, 8 posipa
ü Izrezati na baklave
ü Iskoristiti preostali rastopljeni puter i zaliti još ne mjestima rezanja baklave i ivicama uz tepsiju
ü Baklavu peći prvo 10 minuta na 200 stepeni a zatim oko 50 minuta (ili duže) na 130-150 stepeni da se baklava suši
ü Baklava je pečena kad se skupila i može se kretati po tepsiji
ü U međuvremenu kad je baklava pečena na pola staviti agdu, prema gore navedenom uputstvu, sa pola ili jednim isječenim limunom (prema želji) da se kuha i kad se ugustila treba je skinuti sa vatre
ü Ispečenu baklavu treba iznijeti iz pećnice da se prohladi, a zatim zaliti također malo ohlađenom agdom. Zalijevanje agdom uraditi iz dva puta.
Ostatke jufke ispeći na plati šporeta na blagoj vatri i koristiti za pravljenje pite od jaja, mlijeka i pavlake, ili od faširanog mesa i luka.Poredati pečene jufke, pomastiti, staviti fil i peći.