Gluten free ishrana

Utjecaj suplementacije omega-3 masnim kiselinama na kvalitetu suznog filma
Istraživanje na temu “Utjecaj suplementacije omega-3 masnim kiselinama na kvalitetu suznog filma u osoba oboljelih od celijakije – randomizirana klinička studija” koju je sprovodila

Tapioka: Nutricionističko Blago
Kassavino brašno i tapioka skrob su oba proizvoda dobijena od korijena biljke manioke (kasave), ali se razlikuju po načinu prerade, konzistenciji i upotrebi. Kassavino brašno

Njeno veličanstvo PSILIUM LJUSPICE
Psilium ljuspice (Psyllium husk) su vlakna dobivena iz ljuske sjemena biljke Plantago cvata, koja se najčešće uzgaja u Indiji. Ova vlakna su poznata po svojoj

TESTIRALI SMO
TESTIRALI SMO Tokom realizacije projekta “UNAPRIJEĐENJE SIGURNOSTI ISHRANE OSOBA OBOLJELIH OD CELIJAKIJE” finansiranog od strane Općina Ilidža, izvršeno je testiranje 24 proizvoda na sadržaj glutena

BAKLAVE : )
Recept za baklavu (tepsija 34x 26) Tijesto: · 500 gr bezglutenskog brašna (SCHAR) · 200 ml vode · 50 ml ulja · 1 jaje ·

Krofne iz rerne
500g Mix B brašna 150ml jogurta 200ml vode 2 jaja 75g putera 20g kvasca 75g šećera prstohvat soli U toplu vodu staviti kvasac i kašiku

Jufke – kore za pitu
1 šolja Mix B brašna 1,5 šolja vode Prstohvat soli Kašičica ulja Sastojke zamutiti kašikom ili štapnim mikserom u posudi i paziti da ne bude

Slani muffin
10 kasika Mix B brašna 1 jaje 1 kašika ulja 1 velika šolja jogurta (može i više po potrebi) Zamijesiti s jogurtom da se dobije

Podravka i proizvodi bez glutena
Podravka d.d. oblikovala je popis proizvoda iz svojeg asortimana za koje je, s obzirom na sastav, što je i potvrđeno specifičnim analizama za ispitivanje sadržaja

Kolač Mađarica
Kore: 250 g maslaca 200 g mekanog sira 4 jaja 1/4 žliče praška za pecivo 100 g mljevenog lana 6 žlice kokosovog brašna 2 žlice

Hljeb sa bundevom
Sastojci: 1/2 šolje pirea od bundeve (tikve) 1 šolja tople vode 1/4 kašićica suhog kvasca 1 1/4 kašičice soli 3 šolje brašna bez glutena Priprema:

Đinđer kolačići (kolačići sa đumbirom)
Izlupati jaja temeljito sa šećerom; dodajte džumbir u prahu, narendajte koru narandže i koricu limete potom dobro izmiješati. Zatim umiješajte orahe, bademe, kvasac i brašno.