Sarajevo, 29 april.2019
Udruženje osoba oboljelih od celijakije “No gluten“ Kantona Sarajevo, u ponedeljak 29. aprila 2019. godine, zajedničkom večerom u restoranu “Druga kuća” na Grbavici završilo je realizaciju projekta „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije, koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini”,
Večeri je prisustvovalo 18 članova Udruženja, koji su se odazvali pozivu za učešće objavljenom na sastanku Udruženja održanom 23.aprila 2019. godine i pozivu na facebook stranici Udruženja, i to petnaest odraslih članova i troje djece.
U opuštenoj atmosferi restorana u kojem je tokom mjeseca aprila 2019. godine održana edukacija/prezentacija tema iz gore navedenog projekta (šta je gluten, celijakija, koji su simptomi celijakije, šta sadrži bezglutenska ishrana i kako se priprema, koje su moguće kontaminacije glutenom u procesu pripreme hrane,…) pripremljen je i poslužen (i pojeden) siguran i vrlo ukusan bezglutenski meni.
Članovima su također prezentirani rezultati projekta odnosno rezultati i utisci nakon edukacija održanih u 5 restorana i jednom hotelu, 3 obdaništa, 3 osnovne i dvije srednje škole, kao i planovi za eventualni nastavak projekta.
Zajednička večera je bila i prilika za bolje upoznavanje članova Udruženja, razgovor, razmjenu recepata i iskustava u pripremi bezglutenske hrane….
Dio atmosfere može seosjetiti kroz slike u prilogu.