Sarajevo, 12 april.2019

Edukacija/prezentacija tema iz projekta „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije,  koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini”, nastavljena je dana 12.04.2019 (petak) u osnovnoj školi Saburina, adresa Saburina 4, Vratnik (opština Stari Grad), nakon završenih prezentacija u osnovnim školama Safvet-beg Bašagić i Grbavica 1.

Prezentaciji je prisustvovalo 50 učenika iz dva razreda (VII-1,VIII-1) zajedno sa nastavnicama bosanskog jezika i književnosti i biologije. Učenicima su objašnjeni pojmovi glutena, uticaja glutena kod genetski predisponiranih osoba na tanko crijevo I nastanak bolesti celijakije i drugih povezanih smetnji i oboljenja, opisani su mogući simptomi celijakije, kako bi ih prepoznali u slučaju eventualnog nastanka bolesti, nabrojane su namirnice i proizvodi  sa i bez glutena, objašnjeni su razlozi korištenja glutena kao vezivnog elementa, konzervansa i aditiva  u procesu pripreme hrane, a posebno je naglašena opasnost stalnog konzumiranja tjestastih i pekarskih proizvoda.

Učenicima su podijeljene brošure sa relevantnim informacijama o glutenu i bolesti celijakije namijenjene njihovim roditeljima, naljepnice sa znacima/obilježjima za bezglutensku prehranu, a podijeljeni su i bezglutenski pereci (salinis) i bezglutenski slatkiši (pausa ciok) proizvođača SCHAR koje je donirala firma Džajić-Commerce Sarajevo, prijatelj i sponzor aktivnosti Udruženja “No Gluten”

Udruženje je zajedno sa ovim sponzorom/donatorom željelo pokazati djeci da se bezglutenski proizvodi ne razlikuju od glutenskih.

I učenici i nastavno osoblje su sa pažnjom odslušali ovo predavanje, mada nije bilo mnogo dopunskih pitanja.

U prilogu slike sa edukacije/prezentacije

Zatvori meni