Sarajevo, 12.04.2019

Aktivnost edukacije/prezentacije projekta  „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije,  koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” realiziralo je Udruženje osoba oboljelih od celijakije “ No gluten” Kantona Sarajevo i mr. ph. Anisa Šerak u restoranu Druga kuća, ulica Kolodvorska 9 – 11, Sarajevo, dana 12. aprila 2019. godine.

Kontakt telefon restorana: 033/716-700.

Iako je dio osoblja restorana upoznat sa problematikom ishrane oboljelih od celijakije, edukacija/prezentacija tema vezanih za gluten, celijakiju, namirnice koje sadrže i ne sadrže gluten, bezglutensku dijetu i ishranu, spremanje, skladištenje i posluživanje hrane i jela  bez glutena, bila je prilika za sistematizaciju i dopunu postojećih znanja, ali i sticanje novih saznanja o simptomima celijakije/alergije//intolerancije na gluten, korištenje glutena u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji kao konzervansa, aditiva, punila, te mogućoj kontaminaciji u procesu pripreme/serviranja  bezglutenskih jela i posljedicama konzumiranja kontamiranih jela.

Prezentaciji je prisustvovalo 7 uposlenika (konobara I kuhara), a podijeljene su i brošure sa obrađenim temama i listama proizvoda koji sadrže i ne sadrže gluten.

Restoran je smješten u blizini hotela Bristol na Grbavicicentru grada i raspolaže sa značajnim  kapacitetima.

 U prilogu slike sa prezentacije