Sarajevo, 01.04.2019

 

Aktivnost „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije,  koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” realiziralo je Udruženje osoba oboljelih od celijakije “ No gluten” Kantona Sarajevo i mr. ph. Anisa Šerak u restoranu Mala kuhinja, ulica Tina Ujevića 13, Sarajevo.

Kontakt telefon: 033/841-076.

 

Iako je osoblje restorana upoznato sa problematikom ishrane oboljelih od celijakije, edukacija/prezentacija tema vezanih za gluten, celijakiju, bezglutensku ishranu I namirnice, spremanje, skladištenje i posluživanje hrane i jela  bez glutena, bila je prilika za sistematizaciju i dopunu postojećih znanja, ali i sticanje saznanja o simptomima celijakije/intolerancije na gluten, te mogućoj kontaminaciji  i posljedicama konzumiranja kontamiranih jela.

Prezentaciji su prisustvovala 3 uposlenika, a podijeljene su i brošure sa obrađenim temama i listama proizvoda koji sadrže i ne sadrže gluten.

Restoran je smješten u centru grada (iznad Velikog parka) i raspolaže sa značajnim kapacitetima u restoranu i bašti.

 

U prilogu slike sa prezentacije