Sarajevo, 01.04.2019
Aktivnost „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije, koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” realiziralo je Udruženje osoba oboljelih od celijakije “ No gluten” Kantona Sarajevo i mr. ph. Anisa Šerak u restoranu Mala kuhinja, ulica Tina Ujevića 13, Sarajevo.
Kontakt telefon: 033/841-076.
Iako je osoblje restorana upoznato sa problematikom ishrane oboljelih od celijakije, edukacija/prezentacija tema vezanih za gluten, celijakiju, bezglutensku ishranu I namirnice, spremanje, skladištenje i posluživanje hrane i jela bez glutena, bila je prilika za sistematizaciju i dopunu postojećih znanja, ali i sticanje saznanja o simptomima celijakije/intolerancije na gluten, te mogućoj kontaminaciji i posljedicama konzumiranja kontamiranih jela.
Prezentaciji su prisustvovala 3 uposlenika, a podijeljene su i brošure sa obrađenim temama i listama proizvoda koji sadrže i ne sadrže gluten.
Restoran je smješten u centru grada (iznad Velikog parka) i raspolaže sa značajnim kapacitetima u restoranu i bašti.
U prilogu slike sa prezentacije