Sarajevo, 15.04.2019

 

Edukacija/prezentacija kao dio projekta „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije,  koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini” realizovana je i u restoranu Spazio Gourmet, ulica Maglajska 1, Sarajevo,  od strane predstavnika Udruženja osoba oboljelih od celijakije “ No gluten” Kantona Sarajevo i mr. ph. Anise Šerak dana 15.04.2019. godine u popodnevnim časovima.

Kontakt telefon restorana je: 033/205-300.

Osoblju restorana prezentirane su  teme vezane za gluten, celijakiju/alergiju/intoleranciju na gluten, bezglutensku dijetu i ishranu oboljelih i alergičnih, žitarice i namirnice koje sadrže i ne sadrže gluten,kao i sve ostale proizvode koji se mogu koristiti u bezglutenskoj prehrani, spremanje, skladištenje i posluživanje hrane i jela  bez glutena, bila je prilika za sistematizaciju i dopunu postojećih znanja, ali i sticanje saznanja o simptomima ove bolesti, te mogućoj kontaminaciji  i posljedicama konzumiranja kontamiranih jela.

Prezentaciji su prisustvovala 4 kuhara/kuharice, a podijeljene su im i  brošure sa obrađenim temama i listama proizvoda koji sadrže/ne sadrže gluten.

Nakon teoretskog dijela, prešlo se na praktični dio u kuhinji restorana. Svi učesnici su pokazali zainteresovanost za ovu problematiku, aktivnim sudjelovanjem i postavljanjem brojnih pitanja. Praktični dio rada pomogao je da se otklone dileme vezane za pripremu bezglutenskog jela.

U prilogu slike sa prezentacije