Sarajevo, 15 april 2019

 

Realizacija projekta „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije,  koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini”, nastavljena je dana 15.04.2019 u JU Srednja  škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti  Sarajevo, Hamdije Kreševljakovića 55,  opština Stari Grad Sarajevo.

Prezentaciji su prisustvovala odjeljenja prehrambene struke, nutricionista i kozmetičara (II3, III2, III5) ukupno 48 učenika i 5 profesora. Učenicima su objašnjeni pojmovi glutena, uticaja glutena kod genetski predisponiranih osoba na tanko crijevo i nastanak bolesti celijakije i drugih povezanih smetnji i oboljenja,  opisani su mogući i  najčešći simptomi celijakije, kako bi ih prepoznali u slučaju eventualnog nastanka bolesti, nabrojane su namirnice i proizvodi koji sadrže ili ne sadrže gluten, posebno su objašnjeni razlozi korištenja glutena u prehrambenoj, kozmetičkoj i industriji lijekova, kao vezivnog elementa koji daje viskoznost, klizavost i punoću, odnosno kao konzervansa i aditiva u procesu pripreme i prerade hrane i proizvoda, obzirom da će se kroz buduća zaposlenja susretati sa ovom problematikom.

Učenici i profesori su aktivno učestvovali u prezentaciji, podijeljene su im brošure sa relevantnim informacijama o svim gore navedenim temama i detaljan spisak namirnica sa i bez glutena, a  podijeljeni su i bezglutenski pereci (salinis) proizvođača SCHAR,  koje je donirala firma Džajić-Commerce Sarajevo, prijatelj i sponzor mnogih  aktivnosti i akcija Udruženja “No Gluten”

Udruženje je zajedno sa ovim sponzorom/donatorom željelo pokazati učenicima da se bezglutenski proizvodi po svom ukusu I kvaliteti ne razlikuju od glutenskih.

 U prilogu slike sa edukacije/prezentacije

 

 

Zatvori meni