Sarajevo, 12 april 2019
Udruženje osoba oboljelih od celijakije “No gluten” Kantona Sarajevo kroz projekat pod nazivom „Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije, koji finansira Fond otvorenog društva BiH, u okviru projekta “Otkucaji – Platforma za građanski monitoring sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini”, realizovao je dana 12.04.2019 i prvu edukaciju/prezentaciju u JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, Dugi sokak broj 9, opština Stari Grad Sarajevo.
Prezentaciji je na času/predmetu usluživanje prisustvovalo 13 učenika III-5 razreda, smjera konobari, i profesor Almir Muftić. Učenicima su objašnjeni pojmovi glutena, uticaja glutena kod genetski predisponiranih osoba na tanko crijevo i nastanak bolesti celijakije i drugih povezanih smetnji i oboljenja, opisani su mogući i najčešći simptomi celijakije, kako bi ih prepoznali u slučaju eventualnog nastanka bolesti, nabrojane su namirnice i proizvodi sa i bez glutena, objašnjeni su razlozi korištenja glutena kao vezivnog elementa, konzervansa i aditiva u procesu pripreme i prerade hrane…Pored opštih informacija o glutenu i celijakiji, posebno im je kao budućim konobarima, objašnjen proces pripreme bezglutenskih proizvoda u kuhinji, način komunikacije sa gostima oboljelim od svih oblika nepodnošljivosti glutena, postupak usluživanja takvih gostiju i sprečavanje bilo kojeg vida kontaminacije u toku serviranja bezglutenskih jela…
Učenicima su podijeljene brošure sa relevantnim informacijama o svim gore navedenim temama, ali i detaljan spisak namirnica koje sadrže ili ne sadrže gluten, kako bi na svojim budućim radnim mjestima mogli obezbijediti sigurno posluženje bezglutenskog jela Također, učenicima su na kraju prezentacije podijeljeni i bezglutenski pereci (salinis) proizvođača SCHAR, koje je donirala firma Džajić-Commerce Sarajevo, prijatelj i sponzor mnogih aktivnosti i akcija Udruženja “No Gluten”
Udruženje je zajedno sa ovim sponzorom/donatorom željelo pokazati učenicima da se bezglutenski proizvodi po svom ukusu I kvaliteti ne razlikuju od glutenskih.
U prilogu slike sa edukacije/prezentacije