Tipizacija HLA u svrhu određivanja genetske podložnosti za celijakiju

Osnovne determinante genetske podložnosti celijakiji su HLA II DQA i DQB kodirani glavnim kompleksom histokompatibilnosti na hromosomu 6.

HLA-tipizacija je predložena od strane Evropskog društva za gastroenterologiju, hepatologiju i pedijatrijsku ishranu (ESPGHAN) kao korisna dijagnostička metoda za utvrđivanje celijakije.

Potrebna je samo jedna bočica krvi ili bris bukalne sluznice da ustanovimo dijagnozu i nađemo rješenje Vašeg problema. Rezultate možete očekivati u veoma kratkom vremenskom periodu.

Prisustvo interne pozitivne kontrole isključuje lažno pozitivne i lažno negativne rezultate. Na taj način osiguravamo 100% tačnost rezultata i povjerenje naših pacijenata.

Napominjemo važnost ranog otkrivanja celijakije obzirom da nedijagnosticirana celijakija vodi do dodatnih ozbiljnih zdravstvenih problema, o čemu svjedoči ova tabela:

Rana dijagnoza smanjuje šanse za razvitak drugog stanja (Izvor tabele: https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/=
2-4 god 10.5%
4-12 god 16.7%
12-20 god 27%
preko 20 god 34%

Redovna cijena genetskog testiranja na celijakiju je 170KM, a za članove udruženja, kao i članove njihovih porodica ALEA Genetički Centar daje popust od 30%.