tekst: BRANKICA RAKOVIĆ
preuzeto sa lolamagazin.com

Uskoro će šest godina kako sam otkrila da sve ono što me muči ne može biti izlječeno antibioticima, već može samo hranom. Odnosno, prestankom unošenja određenih namirnica. I evo me, kucam ovaj tekst prisjećajući se teških početaka nakon ustanovljene dijagnoze: celijakija.

O tome zašto smatram da je biti gluten free svojevrsna sloboda, čak i ako niste celijakičari možete pročitati ovdje. Za Lolu ću pokušati da savjetima pomognem onima koji se odluče da ostave gluten ili onima koji su se takođe suočili sa istom dijagnozom, a žive u BiH. Lola će pokušati da slične tekstove napiše i za druge države regiona, jer je ponuda GF proizvoda u okruženju na vrlo niskom nivou. Možda je situacija u Hrvatskoj neznantno bolja.

Krenimo redom:
U Banjaluci postoji udruženje Prvi osmijeh koje pomaže ljudima oboljelim od celijakije. Ukoliko ste iz Banjaluke, za više informacija o njima pitajte Google. Članovi Udruženja su jako zahvalni na svemu što je Udruženje uradilo za njih.Na nivou BiH ne postoji prepoznavanje ove “bolesti” kao bolesti te neka velika pažnja i nije posvećena svima nama koji gluten ne smijemo ni da pomirišemo. S obzirom na cijene gluten free proizvoda, divim se roditeljima čija su djeca od rođenja alergična na gluten. Jedna prosječna plata mjesečno nije dovoljna samo za osnovne namirnice. A koje namirnice možete pronaći u BiH?

Brašno

Lepeza Schär proizvoda u svijetu je vrlo široka, u BiH i ne baš. Na raspolaganju su vam dvije vrste Schär brašna:

mješavina za hljeb – pakovanje od 1 kg
klasični B mix – pakovanje od 0.5 kg
Ovo je ujedno i najskuplje brašno pa njega, lično, kupujem samo za hljeb, jer mi nijedno drugo zamjensko brašno nije pomoglo. Cijene su kritične, kilogram se kreće od devet do deset konvertibilnih maraka. Ali nema potrebe da njega stalno kupujete. Postoje i zamjenska.

Opskrbite se:

heljdinim brašnom
kukuruznim brašnom (ne krušicom, već baš brašnom)
rižinim brašnom
prosom i slično.
Najbolje je da nađete neku vezu na selu i tako imate redovnu dostavu. I zlatno pravilo za brašna: UVIJEK IH KOMBINUJTE. Mene je to spasilo. Ali o tome više neki drugi put.

Tjestenina

Meni, kao ovisniku o tijestu, najveća briga je bila – šta ću za makarone i špagete? Ne samo zato što ih volim, već i zbog brzine i praktičnosti spremanja. Srećom, u BiH možete naći bezglutensku tjesteninu. Nemojte se zalijetati pa uzimati Schärovu tjesteninu, jer je nerealno skupa, a ne dobijete taj željeni ukus. Meni se najbolje pokazala (a i najjeftinija je), Pasta d’oro (zeleno pakovanje). Cijena joj je oko dvije i po konvertibilne marke, a sad je možete naći i u bolje snabdjevenim marketima.

Hljeb

Da, hljeb zaslužuje poseban podnaslov, jer, vjerovali ili ne, šest kriški hljeba upakovanog u najlon košta šest i po konvertibilnih maraka u DM-u. To kupite kad vam se stvarno ne da praviti svoj. Ili se, kao ja, dovedite u stanje da vam hljeb uopšte ne treba. Na raspolaganju su vam slatke kifle (s vrlo neobičnim ukusom), rustiko hljeb i tost hljeb. Sve je jako i nerealno skupo, ali za prženice nije loše ponekad uzeti tost hljeb (osam malih kriškica – oko dvije i po konvertibilne marke). Naravno, ako ga nađete. Često ga ima u DM-u i Konzumovim radnjama.

Slatkiši

Problem sa slatkišima u okruženju je što je malo deklarisanih GF pa morate mnogo vremena potrošiti na čitanje etiketa. To vas svakako čeka u ovom gluten free životu. Slatkiše ne bih ni spominjala, ali moram samo da naglasim bezobrazluk visokih cijena. Recimo, Petit Beurre je skoro osam konvertibilnih maraka, imitacija Jafe skoro šest i tako dalje. Imamo i neku Oreo zamjenu – preko osam maraka. Naravno, proizvodnja Schär. U regionu sam znala naići i na zanimljivije slatkiše, ali mnogo jeftinije. Uglavnom, slatkiši se nalaze na jednoj polici u DM-u i Konzumu, a potražite ih i u bio radnjama. Ili prosto nemojte. Napravite sebi nešto GF. Ima brzih, a jednostavnih recepata.

Kad smo kod kolača

Držite se Dr. Oetkerovih proizvoda. Kvasac (ljubičasti), prašak za pecivo i slčno. Samo to držite u kući i mirna Bosna. Takođe, imaju odličan gustin, takođe GF, jer je od kukuruznog škroba. I savjet plus: Kupite sebi pekač za hljeb. To je investicija koja će se na duge staze itekako isplatiti. Hljeb bude gotov za dva sata, a sigurni ste da je GF. I još imate to zadovoljstvo toplog peciva koje nam najviše fali.

Što se restorana tiče, pazite da ne izađete u suzama. U Banjaluci nema deklarisanih GF jelovnika (čula sam da je Integra dobila tako nešto, ali nisam provjerila). Kod Brke imaju bezglutensku tjesteninu, ali se ona sprema u brašnjavim uslovima pa nije uvijek sigurna. Držite se salata ? Najviše sam voljela Bezglutensku rapsodiju, restoran u Zagrebu, jer su imali autentičnu pizzu, ali i on je zatvoren, nažalost.

Takođe, ako ste iz Banjaluke, poslastičarnica Ciambella ima mogućnost pravljenja bezglutenskih torti, muffina i sl. Probala sam, ništa me nije zaboljelo, naručila nekoliko puta. Cijene su pristupačne i prave šta god poželite. Više info ovdje.

Sladoled

Ledo/Frikom se ogradio stavljajući uvijek istu “mogući tragovi glutena u tragovima” rečenicu, ali ja se vodim onim da nema keksa i pazim na to koji je škrob i nisam imala problema do sada. Čitajte deklaracije, to će vam spasiti život. A evo onih za koje provjereno znam da su GF:

Rumenko
Rumenko Smoothie
Calipso narandža
Calipso crveni grejp
Calipso višnja
Cmok
Šarenko
Kapri
Sneško
Bla bla jagoda
Bla bla čokolada
King Jagoda
King Classic
Šlag
Strauss Čoko lešnik

Da ovaj tekst ne bi imao hiljadu stranica, zaustaviću se ovdje. Nadam se da sam bar malo pomogla, a stojim na raspolaganju za neka detaljnija pojašnjenja. Meni su najviše pomogle grupe na Facebooku, jer sve saznajete na vrijeme, imate sve informacije, super recepte, a i niste sami ?

Tri grupe koje toplo preporučujem i koje meni spašavaju život su:

Proizvodi bez glutena
GluteNO
Recepti bez glutena
Gluten free nije šala

AUTOR/KA: BRANKICA RAKOVIĆ
Žena, majka, drugarica. Ne nužno tim redoslijedom. Priča iz iskustva, čita između redova, piše iz zadovoljstva. Nema omiljenu boju.