Eliminacija glutena iz prehrane zahtijeva malo učenja i vježbanja. Iz prehrane valja izbaciti sve proizvode od pšenice, ječma i raži (pa tako i bulgur, pir, kamut, kus-kus…), no problem mogu predstavljati brojne druge namirnice gdje je gluten „skriven“ i prisutan u najmanjim količinama. Gluten, na primjer, može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana prerađuje te je od izrazite važnosti pažljivo čitati deklaraciju na proizvodu. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u prerađenoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta.


Problem predstavlja i moguća kontaminacija u toku pripreme hrane. Suđe, radne površine moraju biti dobro očišćene i izdvojene, posebno u restoranima. Sasvim mala količina glutena može izazvati tegobe i oštećenja crijeva.

Kao oznaka bezglutenskih proizvoda vrijedi riječ „bezglutenski“ i znak precrtanog žitnog klasa. Tako označeni proizvodi ne smiju sadržavati više od 20ppm (parts per milion) ili 20 mg glutena u 1 kg proizvoda. Žitarice koje su dopuštene u bezglutenskoj prehrani uključuju rižu, kukuruz, heljdu, proso, amarant, kvinoju, zob (ako nisu kontaminirani pšenicom i drugim izvorima glutena).

Dozvoljeno je voće, povrće te mlijeko i mliječni proizvodi ako im nisu dodani aditivi na bazi glutena, a jednako vrijedi i za meso, perad, ribu, jaja i soju. Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju zamjenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima.