Povodom Međunarodnog dana oboljelih od celijakije, koji se obilježava 16.maja svake godine, Udruženje osoba oboljelih od celijakije „NO GLUTEN“ Kantona Sarajevo koje postoji više od tri godine i broji više od 140 članova (od čega 40 djece) želi na ovaj način da skrene pažnju na ovu bolest nepodnošljivosti glutena, njene uzroke i posljedice, način dijagnosticiranja i liječenja.

Šta je celijakija i drugi oblici nepodnošenja  gluten?

Celijakija je hronična doživotna autoimuna bolest nepodnošenja glutena,  u kojoj dolazi do uništavanja crijevnih resica, radi čega se smanjuje apsorpcija nutrijenata u tankom crijevu, što dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka u organizmu. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, proljev, naglo mršavljenje, umor, nedostatak energije i anemija, a mogu biti i mnogi drugi.

Drugi oblik nepodnošenja glutena je alergija na pšenicu koja podrazumijeva klasične simptome kao što su kožne (osip, svrbež,suzenje, otok lica i usana..), respiratorne (otežano disanje) i gastrointestinalne (grčevi i bolovi u probavnom traktu,proljev, povraćanje..) reakcije na proteine iz pšenice.

Sve učestaliji oblik pojavljuje se pod nazivom necelijakijska osjetljivost na gluten  koji uslijed oštećenja probavnog trakta (intestinalne propusnosti) dovodi do autoimunih bolesti, kao što su na primjer dijabetes tip 1, lupus, hashimoto, psorijaza i mnoge druge. Ova bolest donedavno uopće nije imala svoj klinički naziv i u medicini je bila potpuno zanemarena, iako je  prisutna kod vrlo velikog broja ljudi.

Šta je gluten?

Gluten (glue = ljepilo, lat.) je zajednički naziv za kompleksnu smjesu proteina prisutnih u pšenici, raži, ječmu i zobi ili njihovih križanih sorti i njihovih derivata. Gluten se nalazi u brašnu proizvedenom od navedenih žitarica, svim pekarskim proizvodima, tjesteninama, pitama, kolačima… ali  se, zahvaljujući svojim osobinama vezivanja i elastičnosti, pojavljuje i kao dodatak/aditiv/konzervans u mnogim drugim proizvodima kao što su čokolade, prerađevine od mesa,supe, umaci, sušeno voće,  lijekovi, pa čak i kozmetika.

Kako gluten izaziva probleme?

Problem sa glutenom je taj što ljudsko tijelo nema enzime potrebne za razgradnju glutena na pojedinačne aminokiselin  (koje naš organizam jedino može koristiti u izgradnji tkiva, mišića …), i kada kao nerazgrađen dospije u krvotok, naš imunološki sistem ga ne prepoznaje, već ga identificira kao strano tijelo, odnosno dolazi do stvaranja antitijela.

Zapravo, imunološki sistem je upravo tako dizajniran, da nas štiti tako što uz pomoć antitijela uništava ili neutralizira antigene – nepoznate supstance koje su štetne za naš organizam, bilo da su to bakterije, toksini ili nešto treće. Međutim, problem je u sljedećem: proteini glutena slični su našim vlastitim proteinima, onima od kojih je građeno naše vlastito tkivo – organi, živci, žlijezde, koža itd. Antitijela koja imaju zadatak uništiti gluten nisu selektivna, već automatski uništavaju i naše vlastito tkivo, ne prepoznajući koji su proteini strani, a koji vlastiti.  Na taj način osjetljivost na gluten može pokrenuti kaskadu lančano povezanih reakcija koje dovode do autoimunih bolesti, i to ne samo u probavnom traktu, već u cijelom tijelu.

Najnovija istraživanja pokazuju kako je moguće, da jedna komponenta iz hrane može imati takav razarajući učinak na tijelo. Jedan od vodećih svjetskih naučnika na području istraživanja osjetljivosti na gluten je doktor Alessio Fasano (University of Maryland Center for Celiac Research) i on je otkrio da gluten izaziva propusnost crijeva jer potiče proizvodnju zonulina, koji je regulator funkcije crijevne barijere. Propusnost crijeva  znači da se stanice crijevnog zida razmiču i prostor između njih proširuje. Crijevni zid je barijera između vanjskog svijeta (svega što unosimo hranom u sebe) i unutrašnjosti organizma i kroz tu barijeru smiju proći samo nutrijenti i elektroliti i ništa drugo. Velike molekule nerazgrađene hrane i toksini ostaju unutar crijeva i na koncu se izlučuju van stolicom – ako crijeva nisu propusna. Međutim, zonulin djeluje na stanice crijevnog zida tako da se one razmiču, odnosno više nisu onako tijesno priljubljene kako bi trebale biti i na taj način dolazi do propusnosti crijeva. Dakle možemo reći da propusnost crijeva znači da je crijevna barijera popustila, da su ”vrata” između crijeva i krvotoka otvorena, što omogućava da gluten, lektini, kao i drugi nerazgrađeni i djelomično razgrađeni proteini i toksini, prolaze u krvotok. S obzirom da su samo osnovne molekule proteina (aminokiseline) predviđene da prođu u krvotok, naš imunološki sistem te nerazgrađene proteine prepoznaje kao strano tijelo, što alarmira autoimunološki odgovor. Svjetski stručnjaci za autoimune bolesti se slažu da je preduslov za dobiti neku autoimunu bolest upravo – crijevna propusnost. Dakle, gluten izaziva proizvodnju zonulina, zonulin djeluje na crijeva da postanu propusna, a propusna crijeva dovode do autoimunih bolesti.

Kako i zašto je pšenica postala neprijatelj?

Prvo, žitarice nisu uopšte izvorna čovjekova hrana na koju smo genetski prilagođeni, a dio naše prehrane su postale od prije stotinjak godina.Uz to, nikada se prije žitarice i prerađevine od pšenice, nisu jele u tolikim količinama kao danas. Dodamo li tome i genetske modifikacije od prije 50 godina kada je iz komercijalnih razloga stvorena  nova vrsta pšenice otporne na pesticide, štetočine i bolesti, pšenice koja je uz desetorostruko veće prinose, imala i ima povećan sadržaj škroba i glutena, te mnogo više kromosoma (42 u odnosu na 14) koji sudjeluju u stvaranju novih pšeničnih proteina, onda je jasno zašto mnogi naučnici istoriju „nove„ pšenice povezuju sa istorijom hroničnih bolesti.

Koji su simptomi celijakije i drugih oblika nepodnošenja glutena?

ü  Simptomi u dječjoj dobi:

Gubitak na težini, proljev, napuhnutost, povraćanje, nizak rast, autoimune bolesti, glavobolje, anksioznost.

ü  Simptomi u odrasloj dobi:

Gastrointestinalni simptomi: proljev, zatvor, mučnina, nadutost, bolovi i grčevi u trbuhu, anoreksija, povraćanje.

Endokrinološki i metabolički:autoimuna upala sluznice želuca , autoimuna upala štitnjače, autoimuna upala jetre, dijabetes, anemija uslijed nedostatka željeza, hipertireoza, hipotireoza, edemi, oštećenje nadbubrežne žlijezde, upala srčane ovojnice…

Neurološki:migrena, miopatija, neuropatija, epilepsija, polineuropatija, miastenija, cerebalna ataksija,

Psihijatrijski: anoreksija, depresija, nervoza.
Problemi s kostima i mišićima: poremećaj u razvoju cakline, osteopenija, osteoporoza…
Ginekološki: smanjena plodnost, spontani pobačaji, izostanak menstruacije-
Kožni: kožna celijakija ili dermatitis herpetiformis, ekcemi, psorijaza, hematomi, gubitak kose, alopecija, osipi….
Ostali:slabost, mučnina, nizak krvni tlak, dobivanje ili gubitak na težini.

 

Postavljanje dijagnoze

1. Dijagnostička obrada kod sumnje na celijakiju:Uzimanje hrane sa glutenom 6-8 sedmica kako bi se potvrdio pozitivan/negativan odgovor na bezglutensku ishranu

2. Serološki testovi:status ukupnog IGA u krvi,TE EMA-IGA kao i prisustvoTTG, tkivne transglutaminaze u krvi

3. Patohistološki nalaz tankog crijeva-zlatni standard za dijagnozu celijakije kojim se određuje stepen oštećenja sluznice tankog crijeva

4. Genetski test- HLA tipizacija određuje prisustvo HLA-DQ2 i HLA DQ8 gena,koji će potvrditi ili isključiti genetsku podlogu za razvoj celijakije, ali ne i samu dijagnozu bolesti

Šta je lijek za celijakiju i druge oblike nepodnošljivosti glutena?

U slučaju celijakije, ali i drugih oblika nepodnošljivosti glutena (alergija i necelijakijska osjetljivost na gluten ) jedini lijek je stroga bezglutenska dijeta. Dijeta uključuje rižu, kukuruz, heljdu, proso, amarant, kvinoju, zatim svo meso, perad, ribu, jaja, povrće, voće, mlijeko i mesne proizvode, ako nisu kontaminirani pšenicom i drugim izvorima glutena. Kontaminacija može nastati ne samo u procesu proizvodnje nego i pripreme hrane, jer suđe, pribor za jelo, radne površine moraju biti dobro očišćene i izdvojene, posebno u restoranima/kuhinjama, a kontaminacija se može desiti i u procesu pakovanja, transporta, skladištenja,…

 

 

Nadamo se da će gore navedeni tekst dati neke odgovore na probleme vezane za nepodnošenje glutena, a za sve detalje vezane za mogućnosti dijagnosticiranja nepodnošljivosti glutena, vrste proizvoda bez glutena koje se mogu naći na našem tržisštu, način pripreme hrane….predlažemo da se obratite Udruženju putem facebook ili web stranice, učlanite se u udruženje i učestvujete u zajedničkim sastancima, promocijama, kuharskim radionicama, aktivnostima, projektima…..