Tokom Prve Regionalne Konferencije o Celijakiji  u Bosni i Hercegovini i svečanog početka rada Saveza udruženja oboljelih od celijakije u Bosni i Hercegovini (SUOOCUBiH)  održane od 27- 29.09.2019. u Brčkom, predstavljen je i projekat Fokus na celijakiju/ Focus IN CD, u kojem je  učestvovalo 12 partnera iz 5 država Evropske Unije, a koji je finansirao Evropski fond za regionalni razvoj – Interreg Central Europe.

Rezultete projekta predstavila je Marina Milinović predsjednica udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije iz Rijeke, Republika Hrvatska,  odnosno prezentirala je brošuru i web alate/internetske tečajeve za učenje o celijakiji (e-učenje za zdravstvene radnike kako bi se postigla zdravstvena briga u skladu sa savremenim spoznajama o toj bolesti, e-učenje za bolesnike kojima se pomaže u svakodnevnom životu i ICT aplikacija za pomoć zdravstvenim radnicima u svakodnevnoj kliničkoj praksi).

Rezultati projekta na hrvatskom jeziku dostupni su na:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Focus-on-CD-brochure-CRO.pdf https://www.sveocelijakiji.hr/focusincd-hr 

 

Kontakt: Marina Milinović, predsjednica udruge za celijakiju Primorsko-goranske                   županije iz Rijeke, Republika Hrvatska