Schar bezglutenska radionica
Kulinarska radionica održana je 07.12.2018. u prostorijama restorana Hotela Suljović u Sarajevu, u organizaciji udruženja oboljelih od celijakije „No Gluten Sarajevo“ i firme Džajić-Commerc doo, kao ekskluzivnog zastupnika Dr.Schar proizvoda.
Cilj radionice bio je omogućiti svim sudionicima edukativno iskustvo u pripremi jela, kao i razmjenu ideja vezanih za beglutensku ishranu.
Sudionici edukativne radionice imali su priliku okušati se u pripremi jela s Schar Mix B bezglutenskim brašnom nove recepture.
Omogućeno im je aktivno sudjelovanje u etapama pripreme jela i to pod vodstvom stručnih edukatorica. Fokus je bio na postupcima pri pripremi i ponašanju brašna/tijesta za što uspješnije rezultate bezglutenske kuhinje.
Nakon radnog dijela sudionici su mogli degustirati pripremljena jela i razmijeniti svoja iskustva i doživljaje.
Događaji ovakvog karaktera svakako pomažu razvijanju svijesti o celijakiji i tome što ona predstavlja za oboljele.
Udruženje „No Gluten“ iz Sarajeva svojim aktivnostima nastoji pomoći svojim članovima i pospješiti kvalitetu života kao i uvjete svim oboljelima od celijakije.
Ovom prilikom Vam donosimo recepte bezglutenskih jela koja su pripremana na ovoj kulinarskoj radionici.
LIJENA PITA
SASTOJCI: Tijesto: 350 gr.Schar Mix B brašna 100 gr šećera 2 jaja ½ maslaca- 125g i ½ margarina – 125g (ili samo cijeli maslac ili samo cijeli margarin 250 gr) 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer i narendana korica limuna Fil: 1 kg jabuka narenda i ocijedi cimeta po želji šecera po želji ako jabuke nisu slatke mogu se doda i grožđice, orasi…
PRIPREMA: Suhe sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo ) izmiješa. Doda jaja i omekšali maslac i margarin. Rukom sve umiješa da se ne lijepi za ruke. Ovisno od veličine jaja možda doda još malo brašna da se ne lijepi. Tijesto podijeli na dva dijela. Poulji tepsiju u kojoj će se peći kolač i 1 polovicu jesta razvalja na dno. (Mogu se uzima male kuglice jesta, razvući ih na dlanu i onda reda u tepsiju.) Izrendane jabuke iscijedi i doda im cimet (i ostale sastojke po želji grožđice, orahe i slično) te poreda po jestu u tepsiji. Drugu polovicu jesta isto razvalja (oklagijom ili u ruci) i poreda po jabukama. Peći na 200°C 20-30 minuta ovisno od jačine pećnice, pazeći da jesto ne porumeni previše. Kolač izvadi i po želji posu šećerom u prahu ili kokosom.
BEZGLUTENSKA PITA
SASTOJCI:
Tijesto: 500G Schar Mix B brašna Sol Mlaka voda
Fil: 1kg sira za pitu 1 kiselo vrhnje (1čaša) 4 jaja
Za premaz: maslac cca 125g ulje za podmazivanje
PRIPREMA: Od navedenih sastojaka zamijesi glatko mekano jesto. Oblikova ga u kuglice i svaku razvi oklagijom. Od sastojaka za fil pripremi punjenje i puni kore. Kore oblikova u zvrkove. Premaza ih rastopljenim maslacem. Peći na 200°C oko 30minta, odnosno dok ne porumeni.
HURMAŠICE
SASTOJCI:27 kašika Schar brašna Mix B 250 g maslaca 2 jaja šalica ulja šalica vode šalica šećera prašak za pecivo 1 velika kašika psilijuma
Agda (zalijev): 700 g šećera 700 ml vode
PRIPREMA:
Umutiti mikserom maslac, jaja, prašak za pecivo, ulje, šećer, vodu, pa postepeno dodava brašno i mu mikserom. Kada postane gušće nastavi rukom dok se ne dobije mekano jesto koje se odvaja od posude. Hurmašice se oblikuju i prisnu na rendu da dobiju prepoznatljiv uzorak. Posloži ih u namašćenu tepsiju. Peći 20-25min na180°C. Šećer i voda za agdu kuha se 5 minuta da vrije, potom se smanji da ostane na toplom, ali više navrije. Tople hurmašice se zaliju prohlađenom agdom.