Imate proljeve, zatvor, mršate, naduti ste, često vas boli stomak, imate afte, anemiju, nizak rast, osteoporozu, odgođen pubertet, često ste umorni, nervozni, patite od neplodnosti, bole vas mišići, imate migrene, dermatitis, probleme sa štitnjačom ili šećerom?
Ako imate više od ovih simtoma koji traju duže vrijeme, a nalazi ih ne objašnjavaju, možda bolujete od celijakije!

Celijakija je doživotna, ozbiljna autoimuna bolest kod genetski predisponiranih osoba koja dovodi do značajnog oštećenja zdravlja i može izazvati i druge teške bolesti, a njen osnovni lijek je striktna bezglutenska ishrana.

Gluten je bjelančevina iz pšenice, raži, i ječma.
Unošenje glutena preko hrane kroz usta ili udisanjem može dovesti do alergije, intolerancije i celijakije. Gluten se ne može unijeti preko kože, ali može stvoriti alergijsku reakciju na njoj.

ALERGIJSKA REAKCIJA

Najčešće je praćena svrbežom kože, crvenilom, oticanjem usana, mučninom, povraćanjem, grčevima, kijavicom, suzenjem očiju, astmom („pekarska“ astma). U rijetkim slučajevima može doći i do anafilaksije koja može završiti smrću. Nastaje unošenjem hrane ili udisanjem najčešće pšeničnog brašna ili proizvoda koji ga sadrže i u malim količinama.

Kod oboljelih od CELIJAKIJE unošenjem bjelančevine glutena koja se ponaša kao strano tijelo dolazi do autoimune reakcije kojom se organizam brani i nastoji ga uništiti. Ta reakcija počinje izazivati upalnu reakciju obično u tankom crijevu, ali može i u drugim organima koje oštećuje. U tankom crijevu se smanjuju nomalne resice koje služe da se preko njih unesu sve potrebne tvari iz hrane u organizam. To dovodi do smanjenog unosa hranjivih sastojaka i pothranjenosti, anemije, osteoporoze, mršavosti, slabijeg rasta… Bolovi, nadutost, povraćanje, proljev ili zatvor su posljedica oštećenja crijeva. Autoimuna reakcija se može prenijeti i na druge organe koje također oštećuje.

INTOLERANCIJA NA GLUTEN

Manifestira se tegobama u probavi nakon unošenja hrane koja sadrži gluten, ali nema ni alergijske ni autoimune reakcije koje se otkrivaju specifičnim nalazima.