Kassavino brašno i tapioka skrob su oba proizvoda dobijena od korijena biljke manioke (kasave), ali se razlikuju po načinu prerade, konzistenciji i upotrebi.

Kassavino brašno – Dobija se mljevenjem cijelog osušenog korijena kasave. Proces uključuje guljenje, pranje, sušenje i mljevenje korijena. Ne vrši se ekstrakcija škroba, što znači da brašno sadrži i vlakna i druge komponente korijena. Grublje je i ima teksturu sličnu drugim vrstama brašna poput pšeničnog ili kukuruznog brašna.

Upotreba:Koristi se za pečenje hleba, kolača, keksa i drugih pekarskih proizvoda. Nutritivna vrijednost:Sadrži vlakna, vitamine i minerale prisutne u cijelom korijenu manioke.

TAPIOKA škrob

Tapioka je skrob dobijen iz korijena biljke manioke (kasave), koja potiče iz tropskih regiona Južne Amerike, posebno Brazila. Danas je rasprostranjena i koristi se širom svijeta.

Dobija se ekstrakcijom škroba iz korijena kasave. Nutritivna vrijednost- Uglavnom se sastoji od čistih ugljenih hidrata (škroba) i nema značajnu količinu vlakana, vitamina ili minerala.

Kulinarska upotreba

Brašno: Koristi se za pripremu palačinki, hljeba i drugih pekarskih proizvoda, posebno u bezglutenskoj ishrani, kao zgušnjivači u supama i sosovima, kompotima.

Perlice: Popularne su u pripremi pudinga, čajnih napitaka sa mlekom i drugih slatkiša.

Bezglutenski Tapioka Keksici bez jaja i mlijeka :⁣

1 šolja tapioka brašna

1/4 šolje kokosovog šećera (ili smeđeg šećera) ili meda

1/2 šolje maslaca ili kokosovog ulja (omekšanog)

mala kašikica cimeta ili začina za medenjake

nekoliko komadića kakao maslaca otopiti i dodati u smjesu (nije obavezno)

Prstohvat soli

2-3 v.kašike vode

Dodatni sastojci po želji (npr. čokoladni čips, suho voće, orašasti plodovi)⁣

Pomiješati sve sastojke i formirati kuglice i potom ih spljoštiti u oblik keksa

Peći na zagrijanoj pečnici 180 stepeni, bez ventilatora 10 minuta (ne više) .

Izvaditi i sačekati da se ohlade

Napomena: držati ih u zatvroenoj kutiji da se ne bi osušili. Ukoliko se desi da malo budu pečeniji ili hrskaviji onda se mogu omekšati uz šolju biljnog ili običnog mlijeka.

Savjete pripremila
M.Sci. Jasna Frljak

Udruženje “NO GLUTEN” Kantona Sarajevo