Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je 30.08.2019. godine registrovalo ”Savez udruženja oboljelih od celijakije u Bosni i Hercegovini” (SUOOCUBIH) kao udruženje oboljelih od celijakije na nivou Bosne i Hercegovine.

Savez čine slijedeća udruženja:

– Udruženje osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ Kantona Sarajevo,Sarajevo,
– Udruženje oboljelih od celijakije „Prvi osmijeh“, Banja Luka,                   
– Udruženje građana „Život sa celijakijom“, Brčko distrikt,                                       
– Udruženje oboljelih od celijakije“Leptirić“, Zenica,
– Udruženje osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona, Tuzla,
Udruženje osoba oboljelih od celijakije “KSB /SBK “ Novi Travnik.    

Svečani početak rada Saveza (SUOOCUBiH) realizovan je u okviru Prve Regionalne Konferencije o celijakiji  u Bosni i Hercegovini, koja je održana od 27. –  29.09.2019. godine u Brčkom.

Konferencija je održana u organizaciji Udruženja građana „Život sa celijakijom“ Brčko distrikta, a podržana je od strane Vlade i Skupštine Brčko distrikta, te kompanija Dr. Schar i Džajić-Commerce, koje su ujedno i generalni pokrovitelji konferencije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade Brčko distrikta, eminentni stručnjaci i doktori iz oblasti gastroenterohepatologije, psihologije, pedijatrije, interne medicine, kao i nutricionizma, predstavnici udruženja/udruga  za celijakiju iz Republike Hrvatske (Udruga za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije, Udruga Celijakija PGŽ, Udruga CeliVita – život s celijakijom iz Zagreba, predstavnice osječke podružnice)   Republike Srbije, Republike Slovenije, te predsjednici/članovi udruženja osoba oboljelih od celijakije iz cijele Bosne i Hercegovine (članovi SUOOCUBIH).

Trodnevna konferencija, kao i Savez, službeno su otpočeli sa radom  u petak, 27.09.2019. godine, nakon što su  pozdravne i riječi dobrodošlice uputili  gđa. Emina Ružić predsjednica udruženja građana „Život sa celijakijom“, Brčko distrikta koja je ujedno i predsjednica novoosnovanog Saveza udruženja oboljelih od celijakije u Bosni i Hercegovini  i  predstavnik Vlade Brčko distrikta, gosp. Srđan Blažić, šef odjela za stručne i administrativne poslove.

Nakon pozdravnih govora, predsjednica Skupštine Saveza, dr. Sonja Bjelošević ujedno i predsjednica udruženja oboljelih od celijakije “No Gluten” Kantona Sarajevo, održala je predavanje na temu “Značaj suradnje udruženja oboljelih od celijakije i institucija koje se bave ovom problematikom”. Ovom prilikom upoznala je prisutne o značaju formiranja Saveza udruženja oboljelih od celijakije na nivou Bosne i Hercegovine, ciljevima i planovima Saveza, značaju evropske asocijacije oboljelih od celijakije, te predstavila trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini vezano za ostvarena prava oboljelih na bezgultensko brašno.

Subota je bila rezervirana za cjelodnevnu konferenciju koju je započela Marina Milinović, predsjednica udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije predstavivši alate za učenje o celijakiji koji su razvijeni u sklopu projekta “Focus IN CD”. Prim.dr. Sabina Kurtagić, pedijatar, gastroenterohepatolog održala je predavanje na temu ”Celijakija–bolest djece i odraslih”.
Prof. psihologije, Neda Vac Burić iz Zagreba održala je predavanje na temu “Život s celijakijom – važni psihološki  aspekti”.Faketa Peštalić, dipl.socijalni radnik je kroz temu „Socijalna zaštita osoba oboljelih od celijakije“ prezentirala rezultate i efekte socijalne zaštite oboljelih u distriktu Brčko.
Doc.dr.sc. Lejla Ahmedbegović-Osmančević, pedijatar, gastroenterolog iz Tuzle govorila je o “Celijakiji u visokorizičnim skupinama”, a konferenciju je predavanjem na temu “Latentna celijakija” zatvorio dr. sci. med. Srđan Gornjaković gastroenterolog, internista iz Kantona Sarajevo

Osim stručnjaka predavača, konferenciji su prisustvovali i drugi stručnjaci iz BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije koji su prisutnima bili na raspolaganju za pitanja i savjete.

Treći dan Konferencije održana je i Prva sjednica Upravnog odbora novoosnovanog Saveza Udruženja oboljelih od celijakije u Bosni i Hercegovini (SUOOCUBIH). Ovom prilikom su dogovoreni daljni koraci u ostvarivanju ciljeva Saveza, odnosno oboljelih.