Istraživanje na temu “Utjecaj suplementacije omega-3 masnim kiselinama na kvalitetu suznog filma u osoba oboljelih od celijakije – randomizirana klinička studija” koju je sprovodila mr.sc. Nejra Hodžić. dr. med, spec. oftalmologije i optometrije, zaposlena kao oftalmolog u ZU Plava Medical Group Tuzla,  uspješno na okončano i odbranjeno na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U studiji je učestvovalo 100 osoba oboljelih od celijakije, među kojima članovi Udruženja oboljelih od celijake Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, kao i svi drugi oboljeli od celijakije koji su se odazvali na javni poziv putem medija. 

 

U zaključku, dr Nejra Hodžić navela je nekoliko najznačnijih kao što su: 

1. Stabilnost suznog filma u svih 100 oboljelih od celijakija niži je u odnosu na prosjek stabilnosti suznog filma u zdravoj populaciji

2. Subjektivni simptomi daleko precjenjuju objektivne parametre kvalitete suznog filma

3. Prema stabilnosti suznog filma čak 26% ispitanika zadovoljava kriterij za dijagnozu suhog oka

4. Čak 39% oboljelih od celijakije ima subjektivne simptome koji ukazuju na suho oko, te zadovoljavaju kriterij za umjereni oblik suhog oka

5. Ispitanici koji češće konzumiraju rizične namirnice pri izloženosti glutenu imaju lošije subjektivne i objektivne parametre suznog filma

6. Poboljašnje u subjektivnim i objektivnim parametrima suznog filma najznačanije je bilo nakon primjene velikih doza omega-3 masnih kiselina (2400 mg omega-3 masnih kiselina, ali duplo većih koncentracija EPA 720 mg i DHA 480 mg ).

Na kraju najvažnije je istaći da subjektivni test (OSDI test) koji je ispunjavan u vidu upitnika precjenjuje objektivne parametre (stabilnost suznog filma i vodenu komponentu suznog filma), ali bi se mogao koristiti kao screening kod oboljelih od celijakije, kod kojih bi sumnja na postojanje suhog oka bila indikator za dalje objektivno testiranje na suho oko u ordinacijama oftalmologa.
Takođe, suplementacija omega-3 masnim kiselinama pokazala je značajno poboljšanje subjektivnih i objektivnih parametara kvalitete suznog filma ukoliko se primjenjuje u odgovarajućim (većim) dozama.