Predstavnici Udruženja osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ Kantona Sarajevo (Sonja Bjelošević i Muhiba Adanalić) su dana 21.11.2019, godine u Vitezu  prisustvovali predavanju na temu: BOLESTI CRIJEVA (Celijakija,Chronova bolest,Ulcerozni kolitis i ostala oboljenja crijeva) koje je organizovalo Udruženje osoba oboljelih od celijakije „KSB/SBK“ Novi Travnik i predsjednica Udruženja Gordana Čurčić.

Predavači su bili dr.med.sci. Srđan Gornjaković gastroenterohepatolog i prof. Zelija Velija Ašimi dr.endokrinologije i dijabetesa, dok najavljena dr. Sabina Kurtagić pedojatar gastroenterohepatolog nije bila u mogućnosti prisustvovati predavanju.

Predavanje je bilo vrlo posjećeno, a predavači su nakon prezentacija odgovarali na brojna pitanja prisutnih.

Ovo predavanje je bila i prilika da se sastanu i članovi novoosnovanog Saveza udruženja oboljelih od celijakije u Bosni i Hercegovini i razmijene informacije vezane za Savez i za udruženja pojedinačno.

Nekoliko interesantnih informacija koje smo čuli na predavanju su:

       Celijakija nije samo bolest crijeva

       Celijakija je često neprepoznata bolest jer oboljeli često imaju vancrijevne simptome, te pored tipične celijakije postoji i tiha, latentna i potencijalna celijakija

    Celijakija je sistemska bolest i zahtijeva učešće niza drugih specijalnosti/specijalista pored gastroenterologa i to:psihologe,fizijatre,ortopede, ginekologe, endokrinologe i nutricioniste.

   U svijetu danas postoji preko 100 autoimunih bolesti na čiju aktivaciju utiču:osjetljivost na gluten, GMO hrana,crijevna flora,toksini,infekcije, stres i hronični stres.

 

       Gluten pospješuje autoimune procese i često biva okidač za njihovo nastajanje